Modellering af iltforhold i MIKE11

Iltkoncentrationerne som blev målt i Hasseris Å forsøges modelleret i MIKE11, for at se om programmet kan modellere den situation, der var den pågældende dag, hvor målingerne blev foretaget. Til modelleringen benyttes den samme modelopsætningen som under beregningen af stoftransporten og de samme parametre, men til beregningen af iltkoncentrationerne benyttes et tillægsprogram, kaldet ECOlab. Dette kan beregne processerne for fotosyntese, respiration og geniltning i vandsøjlen.

Figur I.12.1: MIKE11 kalibreret mod målingerne foretaget på lokaliteten ved træbroen, st. 1.872.
Der er udfra iltmålingerne beregnet nogle parametre som gør sig gældende for iltbalancen i Hasseris Å. Disse parametre er brugt som udgangspunkt i MIKE under modelleringen af iltforholdene i åen, hvor der kalibreres på parametrene for fotosyntese, P, og respiration, R, mens værdien for geniltning, K2, bevares. Der kalibreres mod iltmålingerne foretaget på lokaliteten ved træbroen, station 1.872, som vist på figur I.12.1.

De anvendte og de bestemte konstanter, som ikke er standardværdier i ECOlab, er opstillet i tabel I.12.1.
Parametrene for fotosyntese og respiration bestemmes begge til lavere værdier i MIKE11
Figur I.12.2: Validering af kalibreringen i MIKE mod målingerne foretaget ved betonbroen, st. 2.334.
end de blev beregnet til i afsnittet Bestemmelse af iltparametre. Under kalibreringen blev der desuden fundet frem til en baggrundskoncentration af ilt på 7,32 mg ilt/L, som både fungerede som start- og randbetingelse, og et tidspunkt for den maksimale fotosynteseproduktion.

Grafen for valideringen kan ses på figur I.12.2. Her ser det ud til, at kurven for de beregnede iltkoncentrationer er lidt forskudt i forhold til de målte, men med et så kort datagrundlag er det svært at vurdere beregningen i MIKE11.

[ Til toppen ]
[ Forrige | Næste ]