Strømningsforsøg

For at bestemme den hydrauliske ledningsevne for de to sandtyper, blev der udført to forsøgsrækker med stationære strømningsforsøg i ’sandkassen’. Bestemmelsen skulle ske senere i den dertil opstillede strømningsmodel.

Forsøgsrække 1

Første forsøgsrække havde til formål at bestemme ledningsevnen for grovsand, K1.

Figur II.5.1: Ind- og udløb i forsøgsrække 1.
Vandføringen blev i forsøgene ledt ind i rum B og ud af rum A, som vist på figur II.5.1, for at minimere effekten af finsandet. Tryktabet over 'sandkassen' blev indstillet i enderne, enten naturligt ved at recirkulere vandet med en pumpe eller ved brug af overløbene og tilførsel af nyt vand. Når der var opnået stationære forhold i ’sandkassen’, blev vandspejlet i rum A og B, i vandløbet samt i trykmålerne noteret, og vandføringen blev målt. Målingen af vandføringen foregik ved at fylde et målebæger med vand fra enten pumpen eller et af overløbene og tage tid.

Forsøgsrække 2


Figur II.5.2: Ind- og udløb i forsøgsrække 2.
For at bestemme finsandets ledningsevne, K2, blev forsøgene ændret så strømningen foregik fra vandløbet og enten til rum A eller både til rum A og B, som vist på figur II.5.2, hvilket blev bestemt med overløbene i enderne af forsøgsopstillingen. Vandet blev i alle forsøgene tilført vandløbet ved brug af pumpen, hvor niveauet fik lov til at indstille sig uden brug af vandløbets overløb. Når der var opnået stationære forhold, blev vandspejlets beliggenhed og trykniveauerne aflæst, og vandføringen målt.

Resultat

De noterede trykniveauer samt de målte vandføringer er opstillet i tabel II.18.1.

[ Til toppen ]
[ Forrige | Næste ]