Indledning

I delprojekt 3 arbejdes der med 3-dimensionale turbulente strømninger. At regne på turbulente strømninger alene ved at løse de ordinære strømningsligninger (Navier-Stokes) ville kræve meget detaljeret opløsning i både tid og sted og lader sig ikke gøre med den computerkraft, der er til rådighed i dag. I stedet beregnes middelstrømningen vha. strømningsligningerne og betydningen af turbulens tilnærmes ved
Figur III.1.1: Lockexchange forsøg.
turbulensmodeller, som bygger på empiriske konstanter. Turbulensmodellerne beskriver på forskellig vis sammenhængen mellem middelstrømningen og de turbulente hvirvler, der dannes på lille skala.

Formålet med dette delprojekt er gennem forsøg og 3D-modellering at undersøge to forskellige turbulensmodellers evne til at beskrive turbulente strømninger.

Der udføres to forskellige lockexchangeforsøg med opblanding af to væsker med stor densitetsforskel, i et rektangulært kar. Under forsøget måles der på hastigheder, og efter forsøget måles et salinitetsprofil i vandsøjlen.
Figur III.1.2: Faneforsøg i strømrende.
Der ønskes opstillet modeller for de to forsøg i to programmer, henholdsvis MIKE3 og CFX. To turbulensmodeller, k-Epsilon og Smagorinsky, vurderes på baggrund af forsøgsmålinger og på opsætning af modellerne.

Der udføres samtidigt et forsøg med faneudbredelse af saltvand i en strømrende med ferskvand. Under forsøget måles saliniteten i bunden af renden nedstrøms fanens indløb. Der ønskes opstillet en model for forsøget i programmet CFX. På samme måde vurderes de samme to turbulensmodeller på baggrund af forsøgsmålinger og på opsætning af modellen.

[ Til toppen ]
[ Forrige | Næste ]