Bilag: Forsøgsudstyr

Fluorescensmåler

Til at registrere rodamin-B i vandet, blev der benyttet en fluorescensmåler af mærket Dr. Haardt, Optik Mikroelektronik. Den kan bl.a. registrere mængden af rodamin-B i vand,

Figur I.18.1: Fluorescensmåler.
og tilsluttes der en datalogger kan resultatet komme ud i volt. Måleren kan måle i intervallet 0,05 V - 10,05 V, hvilket svarer til en koncentration på 0 μg/L - 10 μg/L i følge manualen [Dr.Haardt, 1990]. Under måltagningen er det vigtigt at det øverste af proben er placeret lidt over vandoverfladen, da målingerne ellers bliver ubrugelige. Fluorescensmåleren og den benyttede strømkilde, i form af et 12V batteri, er vist på figur I.18.1. Dataloggeren er vist på figur I.18.2, sammen med iltsonden.

Iltmåler

Iltmålingerne blev udført med en sonde af mærket OxyGuard. Ved at tilslutte en datalogger blev målingerne registreret i millivolt som derefter kunne omregnes til mg/L.

Figur I.18.2: Iltsonde og voltmeter.
Dataloggeren kunne kun indeholde én dataserie, hvorfor den forblev tændt under hele forsøgets længde. Iltsonden og dataloggeren kan ses på figur I.18.2.

Nivelleringsudstyr

Udstyret som blev brugt til at nivellere mellem station 1.872 og 2.334 er vist på figur I.18.3.

Propelmåler

Hastigheden i vandet blev målt med en propelmåler. Afhængigt af hvilken propel der blev benyttet, svarede et antal rotationer til en bestemt hastighed.

Figur I.18.3: Nivelleringsudstyr.

Termometer

Termometeret som blev brugt til at måle temperaturen i vand og i luft var et almindeligt inde-/ude termometer, som vist på figur I.18.4. Temperaturen i vandet blev målt med en føler, placeret på en 3 m lang ledning, som blev nedsænket i vandet. Termometeret viste sig at være følsomt overfor vand i form af regn, hvorfor det i en periode under måltagningen, ikke fungerede.

Termokande

Et sidste stykke udstyr, som var uundværligt for især to af gruppens medlemmer, var termokanden.

Figur I.18.4: Termometer.
Den blev fyldt med kaffe, som dermed kunne holde sig varmt i flere timer. Et billede af termokanden i funktion kan ses her.

[ Til toppen ]
[ Forrige | Næste ]