Indledning


Figur I.1.1: Oversigtskort, som viser den delstrækning af Hasseris Å, delprojekt 1 omhandler.
I delprojekt 1 arbejdes der med måling og modellering af vandtransport, stoftransport og iltforhold i Hasseris Å. Der er valgt kun at arbejde med den del af Hasseris Å, der løber nord om Frejlev til udløbet i Limfjorden, figur I.1.1.

Formålet med projektet er, på baggrund af feltundersøgelser, at bestemme parametre for vandløbet, som skal bruges i modelleringen af vandtransporten, spredning af stof og iltvariationen i vandløbet. Derudover er formålet også at vurdere de usikkerheder der gør sig gældende, ved brug af forskellige modeller, til modelleringen af vandløbet.

Der er udført et sporstofforsøg, som ligger til grund for bestemmelse af dispersionen gennem modellering af stoftransporten i en analytisk løsning, en partikelmodel, en finitte differensmodel og en model i MIKE11. Det ønskes herunder at vurdere de forskellige modellers anvendelighed til modellering af stoftransporten.

På baggrund af måling af iltindholdet i vandløbet, er der fundet en række parametre som karakteriserer iltbalancen. Parametrene benyttes efterfølgende i modulet ECOlab for at modellere iltvariationen i MIKE11.

Der er efterfølgende modelleret en overløbshændelse i MIKE11. Overløbet kommer fra afløbssystemet i Frejlev, via Frejlev grøft, som har tilløb til Hasseris Å, figur I.1.1. Det ønskes ud fra modelleringen at estimere iltforbruget i vandløbet ved en sådan hændelse. Til sammenligning, er der lavet en overslagsberegning på iltforbruget.

[ Til toppen ]
[ Næste ]