Bilag: Standardrække for kaliumklorid

I forbindelse med udførelsen af kloridforsøg, er der lavet en standardrække for den elektriske ledningsevne i en klorid- koncentration. Under forsøget blev der brugt to måleprober, og der er lavet standardrækker for begge måleprober, da de ikke nødvendigvis måler ens ledningsevne.

Fremgangsmåde

Der blev lavet tre opløsninger med et kendt indhold af kaliumklorid. Derefter blev den elektriske ledningsevne i hver kloridopløsning målt over to minutter. Under målingen, blev ledningsevnen både logget, men også aflæst manuelt på en portfolio, for på den måde at have en dobbeltbestemmelse. Efter hver måling blev måleproben vasket, da selv den mindste ændring hurtigt gav udslag i målingerne. Proberne kan måle i intervallet: 0 - 4096 microsiemens.

Resultat

I tabel II.19.1 ses resultaterne for standardrækken for én probe. Under kloridforsøgene blev begge prober brugt, men de målte ledningsevner for den ene viste, at den ikke målte rigtigt under forsøgene. Derfor er standardrækken for denne probe ikke vist i det følgende.

Der blev opstillet en ligning for ledningsevnen i proben som funktion af kloridkoncentration for både de loggede og manuelle målinger. Da R2 værdien til ligningen for de loggede målinger var størst, er denne benyttet i forbindelse med beregningen af kloridkoncentrationerne. Ligningen for de loggede værdier er vist i ligning II.19.1 og på figur II.19.1.

Figur II.19.1: Den elektriske ledningsevne som funktion af kaliumkloridkoncentration.

(II.19.1)



hvor
y er elektrisk ledningsevne [microsiemens]
x er koncentration af kaliumklorid [%].

[ Til toppen ]
[ Forrige | Næste ]