Indledning

naturligt system, som forsøgsopstillingen efterligner
Figur II.1.1: Skitse af et naturligt system, hvor en grundvandsstrømning løber på tværs af et vandløb.
I delprojekt 2 arbejdes der med grundvandsstrømninger i to dimensioner. Der tages udgangspunkt i en forsøgsopstilling, der kan ses som en forsimpling af et naturligt system, hvor en grundvandsstrømning løber på tværs af et vandløb, figur II.1.1. I forsøgsopstillingen er der indbygget en model af et vandløb, hvor det virkelige vandløbssediment efterlignes ved et lavpermeabelt sandlag. Det betyder, at der arbejdes med to sandtyper med forskellige hydrauliske egenskaber.

Formålet med delprojektet er at studere de hydrauliske parametre gennem analyser af jordprøver, forsøg og modeller. Der er kun udført stationære forsøg, og de parametre der undersøges, er således dem der knytter sig til stationære grundvandsstrømninger.

Den hydrauliske ledningsevne estimeres ud fra kornstørrelsesfordelingen i materialerne, og der foretages efterfølgende en mere sikker bestemmelse af denne parameter ved en modellering med en finitte differens model opstillet i MATLAB som simulerer strømningerne i forsøgsopstillingen.

Den effektive porøsitet estimeres ved udtagning af intaktprøver. Ud fra en analytisk løsning af advektion- dispersions ligningen gives derudover et bud på dispersiviteten og den effektive porøsitet. Endelig opstilles en 2-dimensional partikelmodel i MATLAB, med det formål, at give en mere sikker bestemmelse af den effektive porøsitet og dispersiviteten. Både strømnings- og partikelmodellen valideres efterfølgende med den kommercielle grundvandsmodel GMS.

[ Til toppen ]
[ Forrige | Næste ]