Forudsætninger for strømningsmodel

Der er opstillet en grundvandsmodel for forsøgsopstillingen, som i det følgende benævnes "strømningsmodellen". I dette afsnit gennemgås de forudsætninger og forsimplinger, der er foretaget.

Strømningsmodellen bygger på Darcy´s lov og dermed forudsættes det, at der er en lineær sammenhæng mellem hastigheder og tryktab. Det er deuden en forudsætning, at jorden inden for hver gridcelle er homogen og at strømningen kan beskrives ved en middelhastighed over hver gridcelle.

Forsøgsopstillingen er lavet med henblik på, at der kun skal foregå 2-dimensionale strømninger. Derfor er randbetingelserne, vandløbet og jordlagene gennemgående i hele opstillingens dybde. Det antages derfor, at der ikke forekommer betydelige strømninger i opstillingens 3. dimension.

Hele opstillingen er opbygget med henblik på at kunne opstille et beregningsgrid i modellen. Der er således ingen runde former eller andet, som ikke kan beskrives ved kvadratiske gridceller.

Jordtyperne, der er anvendt, antages at være homogene og i første omgang også isotrope. Det undersøges efterfølgende, om der opnås en bedre kalibrering ved at indføre en anisotropi.

I beregningerne anvendes en gridstørrelse på 5 X 5 cm. Dette er den maksimale cellestørrelse, idet finsandet omkring vandløbet har en tykkelse på 5 cm. Gridstørrelsen medfører, at det er nødvendigt af definere højden af filtrene i siderne til 20 cm og ikke 18 cm, som er den korrekte størrelse. Derudover har det også været nødvendigt, at tilpasse afstanden fra vandløbets bund til underkanten af forsøgsopstillingen. Der udføres desuden en sensitivitetsanalyse på gridstørrelsen.

Modelkoden kan hentes her.

[ Til toppen ]
[ Forrige | Næste ]