Bilag: Forsøgsudstyr

Salinitetsmåler

Salinitetsmåleren, vist på figur III.16.1, som er anvendt i både lockexchangeforsøgene og faneforsøgene er af typen M.C.5.
Salinitetsmåler
Figur III.16.1: Probe til salinitetsmåleren.
Det er en salinitetsmåler, som er kalibreret til havvand med en karakteristisk sammensætning af salte og mineraler, i forsøgene er der imidlertid brugt NaCl. Derfor er der lavet en standardkurve for salinitetsmåleren på opløsninger tilsat NaCl. På salinitets måleren kan der måles i intervallet 0-38 ‰ saltholdighed, men det er vanskeligt at aflæse saltholdigheder mindre end 1 ‰.

Laser

Der er anvendt en lasermåler, vist på figur III.16.2, som kan måle hastigheden af partikler i
lasermåler
Figur III.16.2: Laser Doppler, som kan måle partikelhastigheder i turbulente strømninger.
en turbulent strømning. Teknikken kaldes Laser Doppler Anemometry, og der kan læses mere om metoden ved at følge linket. Overordnet er princippet, at to laserstråler krydser hinanden i et kugleformet brændpunkt. Partikler, som passerer gennem brændpunktet, reflekterer begge laserstråler, og refleksionen opsamles. De to reflekterede laserstråler danner tilsammen et interferensmønster, som bruges til at bestemme partiklens position. Princippet for målingerne er illustreret på figur III.16.3.

En betingelse for at laseren måler korrekt er, at der findes partikler i vandet, som er små nok til at følge turbulensen, men store nok til at reflektere tilstrækkeligt med lys.
Animation af lasermåler
Figur III.16.3: Animation af lasermåler.
Hvis der ikke reflekteres tilstrækkeligt med lys bliver forholdet mellem signal og støj i laseren for dårligt. Hvis der ikke er tilstrækkeligt med partikler i vandet, kan de tilføres ved at tilsætte eks. irodin.

I forsøgene kan det yderligere være et problem, at der måles på en væske med store densitetsforskelle. Densiteten er afgørende for lysets brydning og dermed for placeringen af laserens brændpunkt. Hvis brændpunktet flytter sig vil det registreres som en bevægelse i vandet, og dermed give en forkert måling.

Endnu en fejlkilde ved lasermålingerne er ridser og snavs på glaspladen, der måles igennem.

Pyknometer til bestemmelse af densitet.
Figur III.16.4: Pyknometer til bestemmelse af densitet.
Kilder [holomap, 2006, dantecdynamics, 2006 ]

Pyknometer

Til bestemmelse af densitet er der udtaget prøver i et pyknometer. Princippet er, at volumet af pyknometeret kendes med stor nøjagtighed og at massefylden derfor kan bestemmes ved vejning af en opløsning. Der er anvendt to forskellige størrelser på henholdsvis 580 mL og 49 mL, figur III.16.4.

Flyder

Flyderen er en prop, hvorpå der er sat nogle vinger, som kan fange strømmen ved overfladen. Dermed kommer flyderen til at bevæge sig med samme hastighed som strømmen i vandet.
Flyder til at måle hastighed
Figur III.16.5: Flyder.
Flyderen er brugt som en simpel måde at bestemme hastigheden i strømrenden, figur III.16.5. Dette kan kun blive en skønsmæssig bestemmelse af hastigheden og flowet i renden, som skal bruges til opsætning af modellen.

[ Til toppen ]
[ Forrige ] [ Næste ]