Sporstofforsøg

Der er udført et sporstofforsøg for senere at kunne bestemme en dispersionskoefficient for vandløbet, ved brug af forskellige modeller.


Figur I.5.1: Måling af rodamin ved station 1.872.
Sporstofforsøget blev udført med rodamin-B d. 5. september 2006 mellem station 1.872 og 2.334 i samme tidsrum hvor vandføringsmålingerne blev foretaget. Fluorescensmåleren blev anbragt ved station 1.872 og kl. 11.29 blev dataloggeren tændt. Kl. 11:40 blev 11 mL rodamin, opblandet i 10 L åvand, momentant hældt i Hasseris Å ved station 2.334. Forsøget blev ca. en time senere forstyrret, hvorfor målinger efter dette tidspunkt ikke har været anvendelige. Forstyrelsen blev først opdaget kl. 14:05 hvorefter dataloggeren blev stoppet, da der ikke længere var udslag af rodamin. Forsøget blev ikke gentaget, da det viste sig at ca. 98 % af rodaminen havde passeret måleren før denne blev forstyrret.

Behandling af data

Dataene blev logget med et tidsskridt på et sekund og registreret i enheden millivolt. Målingerne er derefter omregnet til koncentrationer ved at subtrahere 0,05 fra målingerne.

Figur I.5.2: Rådata fra station 1.872.
På figur I.5.2 ses grafen for den registrerede rodaminkoncentration ved station 1.872. Mængden af data er efterfølgende blevet forkortet til at indeholde tidsrummet fra kl. 11:40 til kl. 12:47. For at fjerne fluktuationer, blev dataene glattet (smooth) i MATLAB, og samtidig blev baggrundskoncentrationen fratrukket dataene, ud fra en middelværdi af de første 500 log. For at korrigere de manglende målinger efter kl. 12:47, blev der fittet både en potens- og log-kurve til de sidste 440 log. Det er valgt at benytte potenskurven, til forlængelsen af kurven, figur I.5.3.

Regnearket, hvor databehandlingen foregik, kan hentes her.

Figur I.5.3: Endelig datakurve fra station 1.872.

Bestemmelse af samlet masse

Der ønskes at finde en samlet masse for rodaminen for senere at kunne benytte samme stofmængde i de opstillede modeller. Massen af stof bestemmes ved numerisk integration til 2,25 g, ud fra den gennemsnitligt beregnede vandføring fra de to tværsnit, og målingerne foretaget med flourescensmåleren. Det bemærkes, at dette er den samlede stofmængde, som passerer målepunktet. Det er uvist, hvor stor en stofmængde der på grund af omsætning eller vedhæftning ikke er registreret.

Bestemmelse af middelhastighed

Ved at bestemme tyngdepunktets beliggenhed på koncentrationskurven bestemmes også den gennemsnitlige hastighed, som stoffet flytter sig med. Tyngdepunktet, som er vist på figur I.5.3 er placeret kl. 12:29:37, hvilket er 49 min efter stoffet er tilført. Middelhastigheden ved rodaminforsøget er derved bestemt til 0,15 m/s.

[ Til toppen ]
[ Forrige | Næste ]